14 Temmuz 2015 Salı

Bedava Program İndirme Siteleri

Program İndirme Siteleri

Her geçen gün yenilenen , değişen ve gelişen bir teknoloji çağında yaşıyoruz . Bu gelişim ile beraber bilgisayarlar , telefonlar vb yani teknolojik aygıtlar bu duruma yetişemiyorlar . Sizlerinde bildiği gibi teknik anlam dışında sanal kısımda da bir çok program bir çok uygulama yapılıyor . Bunlar kullanıcılara gerek anti-virüs koruma gerek bilgisayar hızlandırma gibi konularda yardımcı olan programlarda barındırıyor. Yani işin özü nereden baksanız  yüz binleri aşkın  küçük çaplı büyük çaplı farklı dillerde bir çok program var . Tabi biz bilgisayar kullanıcıları da hangi program ne işe yarar ? hangi program işimi görür ? gibi soruların cevabını tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığımız için veremiyoruz . Ama bizler için bu görevi üstlenen gerçekten çok kaliteli bir çok türk program indirme siteleri var . Bizde sanalfaresi olarak siz takipçilerimizin işini kolaylaştırmak ve doğru bilgi vermek adına bu tarz siteleri sizler için liste haline getirdik.

En İyi Program İndirme Siteleri

Öncelikle bu program indirme sitesi listesindeki sıralamanın sadece bize ait olduğunu ve kendi kararlarımızla verildiğini belirtmek isteriz.
tam-indir-logo
Türkiye’de bu siteyi bilmeyen insan sayısı bilgisayarın ne olduğunu bilmeyen insan sayısı ile eşdeğer diyebiliriz . Biraz abartı bir tabir oldu ama herkesin en az 1 defa bir şey indirdiğini söylesek yanlış söylemiş olmayız herhalde .Ücretli ve ücretsiz bir çok program barındırıyor. Gayet kullanışlı ve temiz bir site. Programları kendi kurulum dosyaları ile veriliyor kurulumu öncesi ve kurulum sonrası büyük kolaylık oluyor. Sanalfaresi olarak tavsiye ediyoruz.
gezginler-logo
Ülkemizde ve komşu ülkelerimizde oldukça popüler bir diğer program indirme sitesi de gezginler’dir. Değişmeyen teması ve renkleri ile akıllarda mükemmel bir şekilde yer tutan gezginler oldukça geniş çaplı bir sitedir. Ücretsiz bir çok programı bulabileceğiniz güzel bir program indirme sitesi. Ayrıca aynı zamanda website sahipleri için site ekleme dizini oluşturmuşlar . Yani tavsiye ettiğimiz 2. site.
softonic-logo
Bu siteyi daha çok resmi programlarda görebilirsiniz. Yani daha çok tek programlı firmaların programlarını yayınlamakta tercih ettikleri bir site. Geniş bir dosya kategorisi bulunmakta. Site ana olarak ispanyolca dilde yayın yapmaktadır ama listede belirtiğimiz adres sitenin Türkçe dil destekli bölümüdür. Normalde bu listede sadece Türk sitesi koyacaktık ama gayet iyi bir sistem ve site olduğu için sizlerle paylaşmak istedik.
...Alıntıdır...
Sizlerinde bizlere önerebileceğiniz siteler var ise lütfen yorum olarak belirtiniz …

13 Temmuz 2015 Pazartesi

MÜBAREK GÜN VE GECELER



MÜBAREK GÜN VE GECELER

• Cuma Günü
• Ramazan ve Kurban Bayramları
• Mevlid Kandili
• Regaib Gecesi
• Mirac Gecesi
• Berat Gecesi
• Kadir Gecesi



Cuma Günü 
Cuma günü müslümanlar için bir bayram günü demektir. Cuma namazı cemaatle kılınır. Bu sebeple müslümanlar bir araya gelerek birbirleri ile yakından tanışmak ve görüşmek imkânı bulurlar. Her hafta müslümanların böyle bir araya gelmesi aralarındaki dostluğu artırır, birlik ve beraberliği güçlendirir.
Cuma, önemli olayların meydana geldiği çok hayırlı ve faziletli bir gündür. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
«Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür. Adem (a.s.) o gün yaratılmış, o gün cennete konulmuş ve o gün cennetten çıkarılmıştır.» (58)
«Cuma gününde bir saat vardır ki, hangi mü'min o saatte Allah'tan bir dilekte bulunursa Allah onun dileğini kabul eder.» (59)

Cuma günü İslam dinin için mübarek günlerden biridir. Peki cuma günü hangi duaları okunur ve cuma dualarınınanlamları nelerdir? Cuma günü İslam'daki 5 kutsal andan biridir ve Cuma günü okunacak dualarla ibadet edenler İmam-ı Gazali’ye göre Allah evliyaları sınıfına katılır.

Peki cuma günü hangi dualar okunmalı bunun vakti nedir? İmam Gazali'ye göre Cuma günü bin kere Ya Allah diyenler evliyalar sınıfına dahil olur. Yine Cuma günü namazdan önce yüz defa “Ya Allah, Ya Hu” diyen kimsenin hayırlı dileği gerçekleşir.

CUMA GÜNÜ OKUNACAK DUALAR VE VAKTİ

Cuma günü ikindi namazı ile güneş batmasına kadar olan zaman diliminde dua edilmesi tavsiye ediliyor. Cuma günü okunması gereken dua ise şöyle;

-”La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdi ya zel celali vel ikram”
Cuma günü akşam ezanına 45 dakika kala “Ya Meliki Muktedir sin Allah’ım bana yardım et” ismini (100) defa tekrarlayıp sonrada dileğini söyleyen kişi sıkıntıdan kurtulur ve derdine derman bulur.

Cuma namazından sonra işe şu dua okunmalıdır;

-Allahümme yâ ganiyyü, yâ hamîdü, yâ mübdiü, yâ mu’îdü, yâ rahîmü, yâ vedûd. Eğninî bihalâlike an harâmike ve bifadlike ammen sivâke.

Manası : Ey Ganî, Hamîd, Mübdi, mu’îd, Rahîm, Vedûd olan Allahım. Beni halâl ettiklerinle iktifâ ettir, haramlara düşürme. Fadlınla, ihsân ederek beni Senden başkasına muhtâc etme! demektir.
Bu duaya edenleri Allahü teâlâ başkalarına muhtaç etmez ve ummadığı yerden rızıklandırır.
Ramazan ve Kurban Bayramları 
Yılda iki dini bayramımız vardır:
1– Ramazan bayramı.
2– Kurban bayramı.
Bayram sevinç günü demektir. Ramazan ayında oruç tutarak Allah'ın emrini yerine getiren, Kurban Bayramında kurban keserek Allah yolunda fedâkârlık gösteren, bayram namazlarını topluca kılan müslümanlar görevlerini yapmış olmanın sevinç ve mutluluğunu yaşarlar.
Bayramlarda anne, baba ve büyükler ziyaret edilir, dargınlar barışır, hısım ve akrabalar arasında karşılıklı hediyeleşmeler dostlukları pekiştirir.
Bayramlarda mü'minler birbirleri ile bayramlaşır, uzakta olanlara tebrikler gönderilerek gönülleri alınır. Kabirler ziyaret edilerek ölüler için dua edilir. Kur'an okunarak ve sadaka verilerek ruhları şad edilir.
Bayramlar, Allah'ın mü'min kullarına birer ziyafet günleridir. Bu günler, Allah'ın rızasına uygun davranışlarla değerlendirilmelidir.

Mevlid Kandili 
İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir.
O'nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.
Sevgili Peygamberimizin tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu. O'nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.
Bu gece, müslümanlar arasında yüzyılllardan beri büyük bir coşku ile kutlanmakta, Sevgili Peygamberimiz derin bir saygı ile anılmaktadır. Büyük Türk Alimi Süleyman Çelebi tarafından yazılan ve asıl adı "Vesiletün'necat" olan mevlid kitabı O'nun doğumunu, üstünlüğünü ve mucizelerini en güzel bir şekilde dile getiren değerli bir eserdir.
Peygamberimizin doğum yıldönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, O'nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç şüphesiz büyük milletimizin Sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.
Bununla beraber, O'nun ahlâk ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak başta gelen görevlerimizdendir. Asıl o zaman O'nun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmış oluruz.

Mevlid Kandili duası

EÛZÜ BİLLAHİ MİNE’Ş-ŞEYTANİ’R-RACÎM, BİSMİLLAHİRRAHMANİRRRAHİM
Ya ilahel alemin
İlk yarattığın nur efendimizin nuruydu.
Sen onu var etmeden evvel gündüzün geceden,
baharın da kıştan farkı yoktu.
İyilikler, kötülüklerle iç içe;
akıl nefse yenik,
ruh da bedenin esiri idi.
O güzeller güzeli
Varlığın sırrını keşfedip akla yüksek hedefler gösterdi
düşünceye kapılar açıp
insanın ebedlere namzet olduğunu âlemşümul bir dille haykırdı.
Böyle bir elçiyi insanlığa bahşetmenden
Ve sayısız nice nimetlerinden ötürü
sana sonsuz hamd ü senalar olsun ya rabbi!
Güç ve kuvvet ancak kendisine has olan yüce ve büyük Allâh’ım!
Mahlûkatın adedince,
Zatının rızası,
Arşının ağırlığı ve kelimelerinin toplamınca
Efendimiz Hz. Muhammed (sas) ve O’nun ehli ve ashabı üzerine salât ü selam la bir kere daha yâdederek huzûr-u İlahi’de el açıp yakarıyoruz

Ey her şeye hayat bahşeden Allah’ım
bütün insanlık, hatta bütün bir varlık âleminin bayramı sayılan
mübarek günleri vardır.
bir gün daha vardır ki,
o da Allah Rasûlü’nün dünyayı teşrif buyurarak
tenezzülen aramıza girip bizi şereflendirdiği kutlu zamandır.
Bizler şimdi o anı yaşıyoruz.
Rahmet-i Rahman’ın galeyana geldiğine inandığımız
bu kutlu zaman diliminde,
Mevlid Kandili’nin bizim için hakiki bayram olması ümidiyle,
ümmet-i Muhammed’in hal-i pürmelali açısından
bayram hediyesine en muhtaç birer yetim olduğumuz mülahazasıyla, Şefkat Peygamberi’nin ruhaniyetine sığınarak,
sen den yeniden bir kere daha diriliş istiyoruz ya rabbi
Ey her şeye gücü yeten Allah’ım
Efendimizi düşünmekle
hayatın hiç kimseye nasip olmayan tadını
ve varlığın bitmeyen zevkli maceralarını duyarız.
Duyarız imanın yenilmez gücünü,
Duyarız Müslümanlığın kahramanlık olduğunu,
Duyarız doğruluğun paha biçilmez kıymetler ihtiva ettiğini,
Duyarız iffet ve ismetin, meleklerinkine denk insan tabiatının bir buudu haline geldiğini.
N’olur bu ve benzeri nice güzellikleri daha derince ve engince
Bütün insanların ruhlarına duyur ya Rabbi!

Ya Rabbel alemin
Onun terbiyesi, onun üslûbu ve onun sistemiyle yetişmiş olan nesillerin
imanları iz’ân ufkuna erişiyor,
muhabbetleri çağlayanlara dönüşüyor.
efendimizi bu ölçüde duyup sevmeleri münasebetiyle
her an daha da şahlanıyor
ve o kutlunun arkasında bulunma sevinciyle adeta yeni bir asr-ı saadet yaşanıyor.
Sen dünyamıza yeniden bir huzur çağı
ve gül devri yaşat ya Rabbi!
Ey yüceler yücesi Allah’ım
Yüzümüz yok, hicap içindeyiz;
Efendimizin senin katındaki nazının geçerliliğine de ümitlerimiz tam.
Keşke ne seviyede olursa olsun
efendimizden hiç uzaklaşmasaydık;
ondan gelen ışıklardan
ve ruhlarımıza boşalan mânâlardan
hiç mahrum kalmasaydık..
ve onu o inandırıcı çehresiyle
içlerimizde hep taptaze ve dipdiri duyabilseydik!..
sen bizleri kendi uzaklıklarını aşabilen
hak ve hakikatleri de bütün derinlikleriyle duyabilenlerden eyle ya rabbi!

Ya ilahel alemin
O güzeller güzeli Sevgiliyi, bir kere daha misafirimiz eyle..
tahtını sinelerimize kur
gönüllerimizdeki karanlıkları kov,
bütün benliğimize ruhunun ilhamlarını duyur
ve bize yeniden diriliş yollarını göster ya rabbi
İnananları karanlıklardan aydınlığa çıkaran Allah’ım
her gün biraz daha azgınlaşan şu zulmetleri o kutlunun ışığıyla dağıtıver
herkesi inleten zulüm ve adaletsizlik ateşini söndürüver.
her şekliyle kine, nefrete, düşmanlığa kilitlenmiş şu zavallı ruhların boyunlarındaki zincirleri çözüver
sevgiye, merhamete, şefkate hasret giden sinelerimizi muhabbetle, hoşgörüyle coşturuver
ruhlarımızı aklın aydınlığı, gönüllerimizi de mantık ve muhakeme enginliğiyle buluşturuver
ve bizi kendi içimizdeki hicran ve hasretlerimizden kurtarıver ya Rabbi!
Ey merhameti bol olan Allah’ım!
şefkati, adaletini aşkın gönüller sultanını unuttuğumuzun
ve saygısızlıkta bulunduğumuzun farkındayız.
Biliyoruz ki o rahmet nebisi
incinse de küsmedi
Vefasızlık görsede alakayı kesmedi
Başını yaranlar, dişini kıranlar karşısında bile ellerini açıp dua dua yalvardı. Katiyen lanette bulunmadı. Lanet ve bedduaya “âmin” de demedi.
Sinesini, Ebû Cehil’leri bile ümitlendirecek ölçüde açabildiği kadar açtı
ve her sözünü, her davranışını senin rahmetinin enginliğine bağladı.
Sen bizleri onun o engin merhametinden istifade eden
ve şefaatine de nâil olanlardan eyle ey Rabbi!
Ey ihsanları sonsuz olan Allah’ım
düşe-kalka olsa da hep Efendimizin izinde yürüme gayretindeyiz.
N’olur bizi bir kere daha sevindir.
Sevindir ki; bağının taptaze fidanlarıyla
adını âleme tam duyuracak demdeyiz.
Bu dünya ışığa hasret gidiyor.
Bizler o kırık azimlerimiz ve o çatlamış ümitlerimizle,
yolların hakkını veremesek de hep yollardayız.
Sadece hislerimizle de olsa, aradığımız hep senin habibin;
N’olur gönüllerimiz bir kere daha onunla dolsun,
ufuklarımızı saran şu upuzun geceler yerlerini gündüzlere bıraksın
ve viladeti bizim hakiki bayramımız olsun..

Ey yapılan dualara cevap veren Allâh’ım
Sana itaat edilir Sen karşılığını veririsin;
Sana isyan edilir, sen bağışlar ve affedersin,
Darda kalanlara icabet edersin,
Zararı sıkıntıyı ortadan kaldırırsın
Hastalara şifa, dertlilere deva verirsin
Günahları bağışlar, tövbeleri kabul edersin
Sen bizlerin dualarını kabul buyur ya Rabbi!
Allâh’ım
acizlikten, üzüntüden, tasadan, kederden,
Korkaklıktan, kabir azâbından, cehennem ateşinden sana sığınırız.
Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi!
Ey Yüceler Yücesi!
bize karşı düşmanlık duygularıyla oturup kalkanların kalblerini yumuşatmak murad ediyorsan,
bize ve gönüllüler hareketine karşı onların kalblerini yumuşat
ve sinelerini daimî bir sevgiyle doldur! Ya Rabbi!
Ey kalbleri evirip çeviren Sultanlar Sultanı!
Bizim kalblerimizi de, onların kalblerini de sevdiğin ve hoşnut olduğun güzelliklere çevir! Ya Rabbi!

Allah’ım
Sen bizlere bizi aşan istidat ve kabiliyetler ver
ve lutfedeceğin bu kabiliyetleri
senin rızan yolunda kullanmayı
bizlere nasip eyle ya Rabbi!
Allah’ım
Sen bizlere peygamberleri donattığın sıfatları lutfet lakin biz lutfedeceğin bu sıfatları tefahur vesilesi yapmayalım ve hep kendimizi sıfır görelim ya Rabbi!
Allah’ım
Cümlemize vicdan genişliği lutfet
Kalplerimize inşirah bahşet
Bizleri kollektif şuura sahip kullarından kıl
Ve bizleri müttakilere rehber eyle ya Rabbi!
Ey yüceler yücesi olan Allah’ım
Biz ümmeti Muhammedin dağınıklığını gider
Bize ve ülkemize birlik ve dirlik ver
Bütün dünyaya da huzur ve barış nasibeyle..
Kalplerimizi birbirene ısındır ve
Bizleri birbirimize sevdir
Dünyanın dört bir tarafında hizmet eden kardeşlerimizi
Bizlerle beraber ihlas-ı etemme muvaffak kıl ya Rabbi!
Allâh’ım!
Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’in Sen’den istediği
her türlü hayrı Sen’den istiyor,
yine Peygamber Efendimizin sana sığındığı
her türlü şerden de
sana sığınıyoruz.
Yâ Erhamerrâhimîn ve Yâ Ekremelekremîn!
Bizim, anne-baba ve ecdadımızın
Bize rehberlik ve kılavuzluk yapan büyüklerimizin,
Bir harf bile olsa kendilerinden istifade ettiğimiz hocalarımızın,
Sevdiklerimizin, sevenlerimizin,
Içinde neş’et ettiğimiz beldedeki insanların,
Milletimiz fertlerinin,
Kadın-erkek inanan bütün arkadaşlarımızın,
Dostlarımızın, kardeşlerimizin..
Bize karşı hep civanmertçe davrananların..
Hayır dualarında unutmayıp
Her zaman bizi de yâd edenlerin..
Üzerimizde hakkı bulunan kimselerin..
Kıymetli nasihatleriyle
Bize bekâ desenli sâlihatın yollarını gösterenlerin…
Ve bütün ümmet-i Muhammed’in
Günahlarını bağışla! Ya Rabbi!
Allah’ım!
Duamızın sonunda Sana olan minnet ve şükran hislerimizi
Bir kere daha tekrarlıyor,
Resûl-ü zîşânı, âlini, ashabını
Bir kez daha salavâtlarla anıyor
Ve dualarımızı kabul buyurmanı istirham ediyoruz.
Ne olur, bizlerin dualarına icabet buyur ya Rabbi!
Amin ve selamün alel murselin
vel hamdü lillahi Rabbi’l-alemin…
– Bu geceyi nasıl ihya edelim? –
Bütün insanlık âlemine bir hidayet tarihi açan ve âlemlere halis ilâhî rahmet olan böyle yüksek şanlı bir Peygamber’in ümmeti olmakla şereflenmiş bulunan biz müminlere ne mutlu! Bu geceyi vesile bilerek, O’na ümmet olmanın şuuruna erebilmek, Bu gecenin manevî zenginliğinden istifâde etmek için en azından bir Tesbih Namazı kılalım, bir de Hatm-i Enbiyâ yapalım.

Regaib Gecesi 
Üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları manevi bakımdan diğer aylardan daha üstün ve daha bereketlidir. Recep ayı gelince Peygamberimiz şöyle dua ederdi:
«Allah'ım bize Receb ve Şabanı mübarek eyle ve bizi Ramazana ulaştır.» (60)
Recep ayının ilk cuma gecesi "Regaib Gecesi" dir. Bu gece, Allah'ın rahmet ve bağışlamasının bol olduğu, duaların kabul edildiği mübarek bir gecedir. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
«Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez (yâni kabul edilir). Bunlar:
– Recebin ilk cuma gecesi,
– Şabanın onbeşinci gecesi,
– Cuma geceleri,
– Ramazan bayramı gecesi,
– Kurban bayramı gecesi'dir.» (61)


REGAİB GECESİ DUASI

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım (peygamberimiz) Hz.Muhammed'e ve aline (evladu iyaline) salatu selam ve esenlikler eyle )

Ya Rabbi! Acizlikten, üzüntüden, tasadan, kederden,
Korkaklıktan, kabir azabından, cehennem ateşinden sana sığınırız.
Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi!
 
Bize karşı düşmanlık duygularıyla oturup kalkanların kalblerini yumuşatmak
murad ediyorsan,
bize ve gönüllüler hareketine karşı onların kalblerini yumuşat
ve sinelerini daim bir sevgiyle doldur!

Ey kalbleri evirip çeviren Sultanlar Sultanı!
Bizim kalblerimizi de, onların kalblerini de sevdiğin ve hoşnut olduğun
güzelliklere çevir! Ya Rabbi!
 
Sen bizlere bizi aşan istidat ve kabiliyetler ver
ve lutfedeceğin bu kabiliyetleri
senin rızan yolunda kullanmayı
bizlere nasip eyle ya Rabbi!
 
Sen bizlere peygamberleri donattığın sıfatları lutfet lakin biz lutfedeceğin bu sıfatları tefahur vesilesi yapmayalım ve hep kendimizi sıfır görelim ya Rabbi!
 
Cümlemize vicdan genişliği lutfet
Kalplerimize inşirah bahşet
Bizleri kollektif şuura sahip kullarından kıl
Ve bizleri müttakilere rehber eyle ya Rabbi!
 
Ey yüceler yücesi olan Allahım
Biz ümmeti Muhammedin dağınıklığını gider
Bize ve ülkemize birlik ve dirlik ver
Bütün dünyaya da huzur ve barış nasibeyle..
Kalplerimizi birbirene ısındır ve
Bizleri birbirimize sevdir
Dünyanın dört bir tarafında hizmet eden kardeşlerimizi
Bizlerle beraber ihlas-ı etemme muvaffak kıl ya Rabbi!

Mi'rac Gecesi 
Allah,'ın dâveti üzerine Sevgili Peygamberimiz bir gece Mekke'deki Mescid-i Haramdan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmüş, oradan Cebrâil ile birlikte bütün gökleri aşarak "Sidretül'münteha" denilen makama yükselmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) buradan daha ileriye gitmiş ve vasıtasız olarak Yüce Allah ile görüşmüştür.
Bu mukaddes yolculuğun Mekke'den Kudüs'e kadar olan bölümüne İsra, Kudüs'ten itibaren devam eden bölümüne de Mi'rac denir. Peygamberimiz, beş vakit namazı ümmetine Mirac hediyesi olarak getirmiştir.
Mirac olayı Peygamberimizin en büyük mucizelerinden biridir. Hicretten bir buçuk yıl önce Receb ayının 27. gecesinde meydana gelmiştir.

MİRAÇ GECESİ OKUYABİLECEĞİNİZ DUA
Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm Bismillahir-rahmanir-rahîm
Ey Bizleri varlığa erdiren Var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran Güzeller Güzeli Rabbimiz! Sana sonsuz hamd ü senalar olsun. Kainatın İftihar Tablosu Peygamber Efendimiz'e Sonsuz salât ü selam olsun.
Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek gecede bir kere daha dergâh-ı ilahînin önünde el açıp yalvarıyoruz:
YA İLAHEL-ALEMİN!
Bize verdiğin isteme duygusu ve istenenleri vereceğin inancıyla rahmetinin vüs'ati genişliğindeki kapına dayanıyor, şu mübarek gecede bir kere daha hâlimizi arz etmek istiyoruz. Hâlimiz Sana ayan, söyleyeceklerimiz bildiklerinin bir kısmını beyan. Beklediğimiz asırlardan beri bizi kıvrım kıvrım kıvrandıran dertlerimize derman.. İcabet buyur ey Rahîm ü Rahmân!
EY ÇARESİZLER ÇARESİ!
Senin dualara icabet etme mecburiyetin yoktur; ama bizim ona ihtiyacımız hissettiklerimizden de çoktur. Bütün dileklerimizi kabul buyur ve bunları kabulünü vicdanlarımıza duyur; aç ve yalnızlıkla tir tir titreyen kalblerimizi iman ve itminanla doyur.
Ciddi bir yol almış sayılmasak da yıllar var hep yollardayız. Ufkumuz gam ve kederle tülleniyor. Önümüzdeki engebeler beşer takatini aşkın görünüyor. Ümmet-i Muhammed (aleyhissalatü vet-teslîmât) perişan, derbeder ve ızdırap içinde.. Müslümanlık gelenek ve göreneklerin darlığına mahkum.. İbadet ü tâat kültür televvünlü.. Duygular, düşünceler fantezilere emanet.. Mücadelelerin esası da çıkarlar, menfaatler, ırkî mülahazalara dayalı. Sen bizlere çıkar yol lutfeyle ya Rabbi!
YA RAB!
Önümüzdeki şu upuzun hayat yolculuğunda, bizi kendi idrak ve ihsaslarımızın darlığıyla başbaşa bırakma; akıllarımızı inhiraf ve sürçmelerden, nefislerimizi cismânîliğin baskılarından, gönüllerimizi de hevâ ve heveslerin öldürücü oklarından sıyanet eyle. Kapının kullarını; ilimde kibir u gururdan, ibadette riya ve gafletten ve duygularına renk attıran ülfetten koru. Senin yolunda yürüyor gibi görünüp Senden uzaklaşmak, kurbet atmosferinde içiçe firkat yaşamak, hep rızadan söz edip gazap arkasından koşmak ne acıdır! Sen bizi kazanç yolu sanılan bu tür haybet vadilerinde ömür tüketmekten muhafaza buyur ya Rabbi.
EY GÜNAHLARI BAĞIŞLAYAN!
Şu mübarek gece hürmetine Bizleri bağışla, öyle bir dünyada hayata gözlerimizi açtık ve öyle bir alemde yaşıyoruz ki, önümüzde tuzak, arkamızda tuzak; uğrayıp geçtiğimiz her yerde nefis, şeytan ve aynı takımdan binlerce ifrit ağını germiş av bekliyor; yol boyu yüzlerce fitne ocağı ve isi-dumanı gelip sinelerimize oturuyor. İnayetine ihtiyacımız açık, çaresizliğimiz her halimizden belli; bizleri yara-bere almadan hedefe ancak Sen ulaştırabilir ve bu güne kadar elli defa çatlamış, kırılmış ruh dünyamızı da ancak Sen tamir edebilirsin. İçimizi Sana döküyor, kusurlarımızı Sana açıyor ve bize yeniden insan olma yollarını göstermeni diliyoruz ya Rabbi!
EY KENDİSİNE YÜKSELEN ELLERİ BOŞ ÇEVİRMEYEN!
Bir süre ayrı düştükten sonra dönüp Sana gelenleri kovmayacağını vadediyorsun. Sana yönelenlere hep 'Gelin, gelin' diyorsun. Ey Rab! Böyle emekleye emekleye sürünmeyi de gelme kabul edeceksen, müsaade buyur 'Biz de geldik' diyelim. Geldik ve Sana, yolların amansızlığını, nefis, şeytan ve hevânın imansızlığını, bizim de dermansızlığımızı şikayet ediyoruz. Bilhassa, her zaman hatalara açık duran, mâsiyetlere meyyal bulunan ve ululuğuna karşı hep saygısız davranan, serkeş nefsimizi Sana şikayet ediyoruz. Sen bizleri nefsin ve şeytanın şerrinden muhafaza buyur ya Rabbi!
Bizleri büyük-küçük hatalardan, günahlardan ve emirlerine karşı isyan kokan tavır ve davranışlardan arındır.. Ya Rabbi lisanlarımızı yalandan, gıybetten, Senin sevmediğin, hoşnut olmadığın bütün kirli sözlerden temizle.. Kalblerimizi gösterişten ve iki yüzlülükten muhafaza buyur ya Rabbi!
Her hal ve tavrımızı rızan istikametinde eyle.. Niyetlerimizi ihlaslı kıl ve bize lütfettiğin bütün şeylerde de bereket ihsan eyle ya Rabbi!
EY TALİHSİZLERİN SIĞINAĞI, EY ÂCİZLERİN GÜÇ KAYNAĞI, EY DERTLİLERİN TABİBİ VE EY YOLDA KALMIŞLARIN YOL GÖSTERENİ!
Şu anda duygularımız derbeder, davranışlarımız ahenksiz, ruhlarımız kirli, ayaklarımız titrek, ellerimiz mefluç, çoğumuz itibarıyla ümitlerimiz sarsık, havalar boz-bulanık, mağripler hicranla tül tül, maşrıklar lütfuna kalmış... İşte böyle bir dağınıklık içinde Sana geldik. Böyle gelenlerin ilki değiliz, sonuncusu da olmayacağız. Rahmetin, bu garip pişmanların ümit kapısı, bizler de bu kapının önündeki liyakatsiz dilenciler. Şimdiye kadar gelip Senin kapında ihtiyaç izhar edenlerden boş dönen hiç olmamış; hiçbir kaçkın ve pişman da o kapıdan kovulmamıştır. O kapı Senin kapın, onun başkalarından farkı da her gelene affındır. Bizi hilm ü silminle güçlendir. Zalimlere de varlığını duyur.
EY HER DUADA BULUNANA İCABET EDEN ULULUK TAHTININ SULTANI!
Şu mübarek gecede binler, yüz binler Senin karşında divan durarak ellerimizi Sana açıyor ve külliyet kesbetmiş niyaz edalı soluklarımızla, kullarına her zaman açık bulunan, hiç olmazsa aralık duran rahmet desenli kapının tokmağına inleyerek dokunuyor ve "Biz geldik" diyoruz. Herkesi ve her şeyi görüp gözettiğine, her sese ve herkese merhamet ettiğine gönülden inanarak kaçkınlığımızı muvakkat dahi olsa görmüyor, günahlarımızı af çağlayanların içinde tasavvur ediyor, karıştırdığımız haltlara değil, Senin afv u safhına bakıyor ve ümitlerimizi ona bağlıyoruz; Enîsimiz Sen isen, çevrenin vahşetinden bize ne! Her yanda şeytan ve avenesi içten içe homurdanıp duruyorlarmış, Sen bizimle olduktan sonra ne ifade eder ki!
Sen her şeyin biricik hâkimisin ve hükmünü engelleyecek bir güç de yoktur. Sen saltanat dairen içinde en küçük şeyleri görür, en cılız sesleri işitir, hiçbir şeyi ve hiçbir kimseyi cevapsız bırakmazsın.
EY YÜCELER YÜCESİ!
Sen biliyorsun, biz de bunun farkındayız; ömrümüzün hasenât kefesi bomboş, pek çoğumuz itibarıyla bir ihlâs bezginliği içindeyiz. Çoğumuz gafil, bedbin, dünsüz-yarınsız sefil birer hâlzede gibi aktüalite ile iç içeyiz. Her hâlimizde âlâyiş, gösteriş, köpük köpük hevâ ve heves; sürekli zevk u sefâya, makama, mansıba, şöhrete, şana ve dünyevî hülyalara oynuyoruz. Yığınların rüya ve hülyaları ekonomi ve refah; taptıkları da dolar, dinar ve euro. Ruhlar meflûç, kalbler kötürüm, basîret âmâ, düşünceler kirli, davranışlar da tam buna göre... Gece ve gündüz gibi iki yüzlü yaşıyoruz, ak görünüyor kapkara davranıyoruz; idare ve siyaset deyip hem ışık türküleri söylüyor hem de karanlık ağıtları mırıldanıyoruz. Devirlere, dönemlere göre renkten renge giriyor, bukalemunları şaşırtacak mârifetler (!) sergiliyor ve aldatmayı beceri kabul ediyoruz.
EY RAB!
Ellerimiz-ağızlarımız, gözlerimiz-kulaklarımız, dillerimiz-dudaklarımız yaratılış gayelerinden fersah fersah uzak ve âdeta nankörlüğe kilitli; eller memnû meyvelerde, ağızlar harama açık duruyor; gözler başkalarının kusur müfettişi.. Yalan revaçta, hıyanet âdiyattan bir şey, hakkın ismi var sadece; adalet "sayyâd-ı bîinsaf"ların hazırladığı kapanların önüne saçılmış birkaç dane gibi bir şey; vefa Kafdağı'nın arkasında, ahde hürmet unutulup da bir köşede kalmış; buna karşılık haksızlık firavunları utandıracak dorukta. Makam sevgisi, şöhret hissi, rahat etme düşüncesi, tenperverlik duygusu boyunlarımızda âdeta çelikten bir kement; her biri birer gayya olan bu duygulardan bir türlü kurtulamıyor ve mahiyet-i nefsü'l-emriyemize göre kendimiz olamıyoruz. Dünya ve ukbâ kazancı adına ne ciddî bir hesap ne de tutarlı bir plâna sahibiz. Kazançlar kuşağında sürekli kaybediyoruz; kaybederken de muhtemel daha kötü durumlarla teselli olmaya çalışıyoruz. Zamanı suçlama, şartlara lânetler yağdırma da ayrı bir avunma yolu.
Bütün bunlara rağmen ya Rab! Bizi bize bırakmaman en büyük dileğimiz. Kendimiz edip kendimiz bulsak da, rahmetin, istihkaklarımıza lütuf televvünlü haklar bahşedecek vüs'atte. Sen bizlere lütfunla muamelede bulun ya Rabbi!
Dua edenlere cevap veren Sen, ızdırapları dindirip ihtiyaçları gideren Sen, devrilenleri kaldırıp doğrultan Sen, çatlayıp kırılanları sarıp-sarmalayıp tedavi eden de Sensin! Senden ayrı kalışımız ruhumuza renk attırdı; nefsânîlik ve gaflet, ibadetlerimizin mânâ ve özünü alıp götürdü; samimiyetsizlik dualarımızın kolunu-kanadını kırdı. Sinelerimiz bomboş, düşüncelerimiz tutarsız, kalbî ve ruhî hastalıklarımız bizi yere sermek üzere.. Var eden Sensin, yok eden de Sen; uzak tutan Sensin, yaklaştıran da Sen; Sen bizi biz etmeseydin biz bu duyduklarımızı duyamaz ve bize imanın neş'esini tattırmasaydın şu söylediklerimizi mırıldanamazdık. Verdiklerin vereceklerinin referansı; diliyor ve dileniyoruz, bize yakınlığını duyur ve benliğimizde Sana karşı yaklaşma heyecanları uyar.
EY RAB!
Elimizden tut, dostlarının yüzüne baktığın gibi bize de rahmetinle teveccühte bulun.. İç dünyamızı varlığının ziyasıyla nurlandır ve bizi Sensizliğin zulmetlerinden, zindanlarından halâs eyle; halâs eyle ve eşiğine baş koymuş kapının şu sadık kullarını yalnız bırakma. Senden kalblerimize ışık, iradelerimize güç, düşüncelerimize istikamet, niyetlerimize de hulûs istiyoruz. Bizleri iç dünyamızla yeniden inşa ederek ruhlarımıza ahsen-i takvîm sırrını duyur.
EY AFFI TECZİYESİNİN ÖNÜNDE RAHMET TAHTININ SULTANI!
Bu mukaddes miraç gecesinde bizleri de bağışla, öyle bir dünyada hayata gözlerimizi açtık ve öyle bir âlemde yaşıyoruz ki, önümüzde tuzak, arkamızda tuzak; uğrayıp geçtiğimiz her yerde nefis, şeytan ve aynı takımdan binlerce ifrit ağını germiş av bekliyor; yol boyu yüzlerce fitne ocağı ve isi-dumanı gelip sinelerimize oturuyor. İnayetine ihtiyacımız açık, çaresizliğimiz her hâlimizden belli; bizleri yara-bere almadan hedefe ancak Sen ulaştırabilir ve bugüne kadar elli defa çatlamış, kırılmış ruh dünyamızı da ancak Sen tamir edebilirsin. İçimizi Sana döküyor, kusurlarımızı Sana açıyor ve bize yeniden insan olma yollarını göstermeni diliyoruz.
Ey Yüceler Yücesi!
Efendimiz Hazreti Muhammed'e, Muallâ aile efradına ve bütün ashab-ı güzînine salât u selam ederek bunları Senden dileniyoruz; dualarımızı kabul buyur ya Rabbi!..
Amin amin amin
Velhamdü lillahi Rabbil aleminel-fatiha

MİRAÇ NEDİR NEDEN ÖNEMLİDİR?
Miraç Kandili Hazreti Muhammed 'in Allah'ın emriyle Burak isimli semavi bir binite binerek Cebrail ile birlikte Mekke’deki Mescid–i Haram’dan Kudüs’teki Mescid–i Aksa’yakadar yapmış olduğu gece yolculuğuna , oradan da bir mi’râcla (manevî asansör) yedi kat göklere yükselip tâ Sidretü’l–Müntehâ’ya ulaşmasıp Allah’ın huzuruna vardığı geceye denir.

MİRAÇ GECESİ NELER OLDU, PEYGAMBERİMİZ NE GÖRDÜ?
Bir gece Kâbe–i Muazzama’nın Hatîm mevkiinde yatarken, Cebrail gelip mübarek göğüslerini yardı, kalbini zemzem suyu ile yıkadıktan sonra içini iman ve hikmetle doldurup eski hâline koydu. Sonra beyaz bir binek Burak ile (normalde bir aylık mesafedeki) Mescid–i Aksa’ya uçtular. Orada bütün peygamberlerin ruhlarına imam olup namaz kıldırdı. Bu, onların şeriatlerinin asıllarına mutlak varis olduğunu ifade ediyordu. Bir de kendisine su, şarap ve süt takdim edildi. Hazreti Muhammed sütü içti. Bu ümmetinin doğru yola iletildiğini ifade ediyordu. Ardından yüceliklere yükseltici bir mirac (manevî asansör) ile göklere çıkartılıp yedi kat semaları bir bir dolaştırılmıştır.
1. kat semada: Hz. Adem’le,
2. kat’ta Hz. İsa ve Hz. Yahya,
3. kat’ta Hz. Yusuf, 
4. kat’ta
 Hz. İdris,
5. kat’ta Hz. Harun, 
6. kat’ta Hz. Musa
7. kat’ta Hz. İbrahim ile görüştü.
Melekleri, Cennet ve Cehennem’e kadar bütünüyle ahiret hayatını müşahede etti. Miraç gecesi bütün mülk ve melekût âlemlerini dolaştı. Cebrail Hazreti Muhammed'i daha da yükseklere çıkardı, öyle bir fezaya vardılar ki kaderleri yazan kalemlerin cızırtıları duyuluyordu. Nihayet varlıklar âleminin son sınırı olan Sidretü’l–Müntehâ’ya ulaştılar. Cebrail:
-"İşte burası Sidretü’l–Müntehâ’dır. Ben buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam, yanarım" dedi.

Hz. Muhammed 'e Sidre’de dört kutsal nehir ve her gün yetmiş bin meleğin ziyaret ettiği Beyt–i Ma’mûr gösterildi. Sonra kendisine şarap, süt ve bal dolu üç bardak sunuldu. O, yine sütü tercih etti.
Hazreti Muhammed o gece şehitlerin ve muttakilerin cenneti olan Cennetü’l–Me’vâ’yı temaşa etti. Cebrail’i geride bırakan Hz. Muhammed, burada Refref’e binerek Arş–ı A’lâ’ya geçti ve Kâb–ı Kavseyn olarak belirtilen “imkân dairesinin bitiş, vücûb dairesinin başlama sınırına” ulaştı. Huzûr–u Kibriya’da Allah'a ok yayının iki ucu kadar, hattâ daha fazla yaklaştı. Cemâlullah’ı perdesiz ve vasıtasız olarak onunla zaman ve mekandan menüzzeh konuştu. Daha sonra tekrar Refref’le Sidre’ye geri döndü. Orada Cebrail’i asıl hüviyetiyle –tıpkı ilk defa Hira’da gördüğü şekliyle– gördü. Müteakiben de yine Cebrail ile birlikte göz kırpması kadar kısa bir zaman parçasında dünyaya döndü.

MİRAÇ GECESİYLE GELEN HEDİYELER
Hazreti Muhammed “Ben mi’racdan daha güzel bir şey görmüş değilim.” diyerek o gecenin önemini anlatmıştır. Miraç Gecesi dünyaya dönerken ümmetine hediyeler getirmiştir. Bu hediyeler şunlardır;
Birincisi : Beş vakit farz namazı getirmiştir. İhsan şuuruyla kılınan namazlar, ümmetin mirac asansörleri olacaktır.
İkincisi: “Âmenerrasûlü” diye bilinen âyetleri getirmiştir. (Bakara, 2/285–286)
Üçüncüsü: İsra Suresi’nin 22–39. âyetlerinde bahsedilen on iki adet İslâm prensibini getirmiştir.
Dördüncüsü: Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen kimselerin günahlarının affedileceği ve Cennet’e girecekleri müjdesini getirmiştir.
Beşincisi: İyi amele niyetlenen kişiye –onu yapamasa bile– bir sevap; eğer yaparsa on sevap yazılacağı; fakat kötü amele niyetlenen kişiye –onu yapmadığı müddetçe– hiçbir günahın yazılmayacağı; ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesini getirdi.
Bir diğer hediye de, Mi’rac gecesi Allah ile karşılıklı selâmlaşma ve sohbetlerinden bazı sözleri getirmiştir ki et–Tahiyyâtü diye meşhur olan bu sözler, bütün namazlarda otururken okunmakla Miraç 'da Allah ile Habibi  arasındaki o kutsî sohbeti hatırlatmakta ve benzerî bir mükâlemeye namaz kılanı mazhar etmektedir.

MİRAÇ KANDİLİ VE GECESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
İki aşamalı bu gökler ötesi yolculuk, peygamberliğin 12. yılında, hicretten on sekiz ay önce, mübarek üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşmiştir. Kadir gecesinin de Ramazan’ın 27. gecesi olması ile aralarında çok gizemli bir tevafuk vardır. Bediüzzaman Hazretleri: “Mi’rac gecesi ikinci bir Kadir gecesi hükmündedir.” sözleriyle, bu gecenin Kadir gecesinden sonra en kutsal gece olduğunu belirtmişlerdir.

Ebu Talip’in ve Hatice validemizin vefatı ile çok hüzünlenen, müşriklerin üç yıl süren ablukası ve Tâiflilerin saldırıları karşısında daralan Hazreti Muhammed ve Müminler, bu mi’rac olayı ile muhteşem bir teselliye ve ihsan–ı İlâhîye nail olmuştur.

KURAN'DA MİRAÇ KANDİLİ
Kur'ân–ı Kerim’de İsrâ suresi bu İsrâ olayını anlatır. Necm suresi de İsrâ’nın devamı olan Miraç Kandilini anlatır. Âyetlerde biraz da kapalı olarak anlatılan bu esrarengiz Miraç yolculuğu, Hazreti Muhammid'in bir çok hadîslerinde detaylarıyla aktarılmıştır.

MİRAÇ GECESİNİ ANLATAN SURELER
Kuran-ı Kerim'deki Miraç gecesini anlatan sureler şöyledir;
Isrâ Sûresi 1
"Bir gece, kendisine bazı delillerimizi gösterelim diye kulu Muhammedi, Mescid-i Haramdan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksaya götüren O zatın şanı ne yücedir! Bütün eksikliklerden uzaktır O! Gerçekten, herseyi işiten, her şeyi gören O'dur."
Necm Suresi :
1 - İnmekte olan yıldıza andolsun ki,
2 - Arkadaşınız (Muhammed) sapmadı, azmadı.
3 - O, hevâdan (arzularına göre) konuşmaz.
4 - O(nun konuşması kendisine ) vahyedilenden başkası değildir.
5 - Onu, müthiş kuvvetleri olan biri öğretti
6 - (Ki o) akıl ve görüşünde kuvvetli (bir melek)dir. Hemen (gerçek meleklik şekliyle) doğruldu.
7 - O, en yüksek ufukta idi.
8 - Sonra (Cebrail ona) yaklaştı ve (aşağıya doğru) sarktı.
9 - Onunla arasındaki mesafe, iki yay kadar, yahut daha az kaldı.
10 - (Allah), kuluna verdiği vahyi verdi.
11 - Onun gördüğünü kalb(i) yalanlamadı.
12 - Onun gördükleri hakkında şimdi kendisi ile tartışacak mısınız.
13 - Andolsun onu bir kez daha görmüştü.
14 - Sidretü'l- Müntehâ'nın yanında.
15 - Ki Cennetü'l- Me'vâ onun yanındadır.
16 - Sidre'yi kaplayan kaplıyordu.
17 - (Peygamberin) gözü şaşmadı ve sınırı aşmadı.
18 - Andolsun ki o, Rabbinin âyetlerinden en büyüğünü gördü.

MİRAÇ KANDİLİ HADİSLERİ
İsra gecesi [Miraca çıkınca] Cennetin kapısı üzerinde “Sadakanın on, ödünç vermenin sevabı onsekiz mislidir” yazılmış olduğunu gördüm.) [Beyheki]

İsra gecesi her gökte, Muhammedün Resulullah ve arkasından Ebu Bekri Sıddık yazılı olduğunu gördüm.) [Ebu Nuaym]

İsra gecesi, nura gark olmuş bir zat gördüm. “Bu kim?” dedim. Cebrail aleyhisselam, “Dünyada iken Allahü teâlâyı devamlı anan, kalbi camiye bağlı ve ana-babasına asi olmayan bir zattır” dedi.) [İ. Ebiddünya]

Miraçta, Cehennemde kokmuş leş yiyenlerin kim olduğunu sordum. “Bunlar, gıybet ederek insanların etlerini yiyenlerdir” dendi.) [I. Ahmed]

Miraç gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti.) [Hakim]

Mirac gecesinde ateşten makasla kendi dudaklarını kesenleri görüp, kim olduklarını sordum. "İlmi ile amel etmeyen din adamlarıdır" dendi.) [Buhari, Müslim]

Mirac gecesi Cehennemi gösterdiler, çoğunun kadın olduğunu gördüm. [Tirmizi]

Mirac gecesi, ekin ekip bir günde biçen bir topluluk gördüm. Biçtiği mahsul yeniden eski haline dönüyordu. “Bunlar kim?” dedim. Cebrail aleyhisselam, “Bunlar Allah yolunda cihad edenlerdir. Bunların bir iyiliğine yedi yüz misli sevap verilir. Harcadıklarının yerine yenisi verilir” dedi.) [Bezzar]

Berat Gecesi
Şaban ayının onbeşinci gecesi "Berat Gecesi"dir. Borçtan, suç ve cezadan kurtulmak anlamını taşıyan Berat, günahlardan kurtuluş gecesi demektir.
Bu gece yüce Allah'ın, kendisine yönelip af dileyen mü'minleri bağışlayarak kurtuluş beratı verdiği bir gecedir. Bu geceyi şuurlu bir halde geçirerek dileklerimizi Allah'a sunmamızı isteyen Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
«Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünü de oruç tutunuz. Çünkü, Allah Teâlâ, o gece güneş doğuncaya kadar, dünyaya rahmetle tecelli ederek şöyle buyurur:
– Yok mudur bağışlanmak isteyen, bağışlayayım?
– Yok mudur rızık isteyen,rızıklandırayım?
– Yok mudur dert ve musibete yakalanan, şifa vereyim?
– Daha ne gibi dilekleri olan varsa istesinler vereyim.» (62)
Öyle ise Rabbimizin müjdesine kulak vererek bizlere tanınan bu fırsatlardan yararlanmalıyız.

Berat kandilinde kılınan Kandil gecesi namazı 100 rekattır ve 10 fatiha suresi okunarak kılınır, bu uzun namazın yanı sıra Hz. Muhammed'in kıldığı 2 rekatlık bir namaz daha vardır.

BERAT KANDİLİ DUASI PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU DUA

Berat Kandili gecesini ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalıdır. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ duasını çok okurdu.
Hazreti Muhammed Berat Kandili'nde şöyle dua ederdi;
“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim”

Kadir Gecesi 
Ramazan ayının 27. gecesi "Kadir Gecesi"dir. İnsanlara dünyada ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren dinimizin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim Peygamberimize Ramazan ayı içinde Kadir Gecesinde inmeye başlamış, Hz. Muhammed (s.a.s.)'e peygamberlik görevi bu gecede verilmiş ve İslâm güneşi bu gecede doğmuştur. İşte bu önemli olaylar Kadir Gecesine büyük bir şeref vermiş, üstün bir değer kazandırmıştır.
Kadir gecesinin bin aydan daha haylırlı olduğu Kur'an-ı Kerim'de açıkça bildirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:
«Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.» (63)
Kadir Gecesi biz mü'minlere Allah Teâlanın büyük bir lütfu ve sonsuz rahmetinin eseridir. Bu geceyi Allah rızası için namaz kılarak, Kur'an okuyarak ve dûa ederek en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz.


Kadir Gecesi'nde namaz kılıp dua eden kişi 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevap kazanır. Kadir Gecesi namazı saat kaçta kılınır, nasıl niyet edilir, kaç rekattır, kılınışı nasıldır Kadir namazında hangi dualar okunur.

Kadir Gecesi
 faziletleri ve önemi sebebiyle eşsiz bir gecedir, bu gecede Kur'an okuyupdua etmek 2 rekat veya 12 rekatlık namazkılmak gerekir. Kadir Gecesi namazı her rekat Fatiha ve 3 Kadir suresi okunarak kılınır.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN KADİR GECESİ DUASI

Kadir gecesinde Allah rızası namaz kılmak, Kur'an okuyarak duayla ibadet etmek öneriliyor. Peki hangi duayı okumalı? 

Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)'e: 
“- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah'ın yanıtı:
“- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî

KADİR GECESİ DUASI TÜRKÇE MEALİ :
-(Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.”


Hz. Aişe bir gün Peygamberimize:
–«Ya Rasûlellah: Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?» diye sordu.
Peygamberimiz şöyle buyurdu:
–«De ki: Ya Rab; sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni afffet.» (64)
Sevgili Peygamberimizin öğrettiği bu duayı, biz de Kadir Gecesinde tekrar edelim.
Kandil gecelerini; Allah rızası için namaz kılmak, Kur'an okumak, Peygamberimize salât ve selâm okumak, günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dilemek, dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmek ve yapacağımız yardımlarla yoksulları sevindirmek suretiyle değerlendirmeliyiz
.

ÜÇ AYLAR

İslâm'ın mübarek saydığı hicrî kamerî aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları. Bu aylar ve diğer dokuz ayın süreleri, ayın hareketlerine göre belirlenmektedir. Kameri ayların süresi, şemsî ayların süresine nazaran değişiklik arzeder. Kamerî sene, şemsî seneden on bir gün daha kısadır. Ayrıca kamerî ayların diğer bir özelliği şemsî aylarda olduğu gibi senenin aynı mevsimine değil, değişik mevsimlerine tesadüf etmesidir. Mesela, kamerî bir ay olan Ramazan ayı, senenin mevsimlerini dolaşır. Hicrî ve kamerî aylar arasında küçük önem taşıyan ve "üç aylar" diye adlandırılan Receb, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylar olarak kabul edilirler. Bu ayların Müslümanlarca önemli ölçüde değer kazanmasının sebepleri arasında Hz. Peygamber (s.a.s)'in bu aylar hakkında verdiği haberler gösterilebilir. Rasûlüllah (s.a.s) bir hadis-i şerifinde; "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır" buyurmuştur. Ayrıca Peygamber Efendimiz, Receb ayı girince, " Âllahım! Receb ve Şabanı bize mübarek kı!! Bizi Ramazana ulaştır" diye dua ederdi.
Üç ayların değerini ifade eden diğer bir önemli özellik ise beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu aylar içinde olmasıdır. Regaib gecesi, Recep ayının ilk cuma gecesine,Mirac gecesi, Recep ayının yirmi yedinci gecesine, Berat gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesine, Kadir gecesi ise Ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlar.
Hz. Peygamber (s.a.s) Şaban ayında çok oruç tutardı. Hz. Aişe, Rasûlüllah (s.a.s)'ın bu aydaki orucu hakkında şöyle der: "Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu bir ay görmedim" (Tecrid-i Sarih, VI, 295).
Ramazan ayının fazileti ise çok daha yücedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: "Ramazan geldiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar da bağlanır" (Müslim, Kitâbu's-Sıyam, 1).
Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazanı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Dinimizde ayrı bir değeri olan üç ayların, kişide insanî özelliklerin olgunlaşmasında ve iradenin kontrol altına alınmasında rolü büyüktür. Zira Receb ve Şaban aylarının feyzinden ve bu aylarda bulunan Regaib, Mirac ve Berat gecelerinin rahmetinden istifade yolunu tutan bu kişi Ramazan ayında ise her türlü kötülükten kendini uzak tutar ve insanî vasıflarının artmasına gayret eder. Nihayet Kadir gecesinde yapacağı ibadet ve tevbe ile manevî hazza ulaşır.
Bu nedenle özellikle, bu aylarda bol bol istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kur'ân okumak ve dua etmek en uygun davranışlardır.
Allah cümlemize bu mubarek günlerin değerini bilerek ibadet etmeyi ve sevaplarından sebeplenmeyi nasip etsin inşallah.AMİN

Faydalı ve Yararlı Bitkiler

idrar söktürücü maydonoz

maydonozBağırsakları çalıştırır ve sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücü ve terletici özelliği ile vücudu ve kanı temizler. Kabızlığı önler. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Böbrek taşlarını ve bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. İştah açar. Ateşi düşürür. Cinsel isteği arttırır. Vücuda ve göze kuvvet verir. Diş etlerini güçlendirir. Kansızlık çekenlere faydalıdır. Halsizliği giderir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Karaciğer hastalıkları ile Romatizma, selülit ve egzamaya iyi gelir. Aybaşı halinin düzenli olmasına katkı sağlar. Cilde canlılık verir ve Cilt lekelerini azaltır. 

İncir ile sindirim sisteminizi hızlandırın

incirİçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır. Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Nezle ve bronşite faydalıdır. Özellikle Kuru incir balgam söktürür. İncir, kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kansere karşı da koruyucudur. Basura iyi gelir. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önler.

Fındık hakkında bilinmeyenler

fındıkÇok iyi bir enerji kaynağıdır. Vücuda güç ve enerji verir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek Kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelir. Vücut ve kemik gelişimini destekler. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri çok faydalıdır. Cinsel gücü arttırır. Varislere iyi gelir. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarına da faydalıdır

Bıldırcın yumurtası ile cinsel isteksizliğine son

bildircin-yumurtasi-faydalariBirçok kişi bıldırcın yumurtasının faydalarının farkında değildir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda bu şifalı yumurtanın oldukça kolay bulunabileceği ve çok faydalı bir yumurta türü olduğu ortaya çıktı. Ağırlık olarak düşünüldüğünde 3-4 bıldırcın yumurtası yaklaşık olarak 1 tavuk yumurtasına denk gelmektedir. Fakat içeriğindeki mineraller, vitaminler ve besleyicilik yönünden bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasının önüne geçmektedir.
Bıldırcın Yumurtası FaydalarıBıldırcın Yumurtası Faydaları Nelerdir?
Yüksek miktarda A ve B2 vitaminlerini içerir. Vücudunuzdaki vitamin ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.
Yüksek oranda protein ve amino asit içerir.
Astım gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Tüberküloz rahatsızlığı için faydalı bir yumurtadır.

Biber yemeyi ihmal etmeyin faydaları nelerdir

biber-faydalariBiber, çok çeşitleri olan bir sebzedir. Ülkemizde özellikle çarliston, sivri, dolmalık biberler tüketilir. Acı ve tatlı çeşitler de amaca göre kullanılır. Çarliston biberler genellikle tatlı olur, sivrilerin ise tatlı türleri olduğu gibi çoğunluğu acıdır. Kızarması özellikle yaz aylarında yoğurt ile birlikte sık sık tüketilir. Menemen yapımında da biber olmazsa olmazdır. Ayrıca bu şifalı sebze öğütülerek de yemeklere ilave edilebilir. Yemeklere ilave edilen ve kurutulan genellikle kırmızı biberdir.
Biberin Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde oldukça fazla tüketilen ve herkes tarafından sevilen biber sağlık açısından da oldukça faydalıdır. İçerisinde bol miktarda B vitamini bulundurmasının yanında, A, C, P ve K vitaminlerini de içerir. 

Şifa kaynağı Limonun faydalarını öğrenin

limonlarBöbrekte bulunan kum ve taşların dökülmesini ve idrar söktürmesini sağlaması yanı sıra içerdiği pektin sebebiyle ishale karşı düzenleme sağlar, karaciğere faydalıdır. Suyu, yorgunluk giderici, ferahlık verici, içerdiği C vitamini sebebiyle gribal enfeksiyonlara karşı dayanıklılık sağlayıcı etkilere sahiptir. Kansızlığa karşı da kullanılması faydaları arasındadır. Ateş düşürücü ve kanı temizleyici özelliğe sahiptir. Temiz ve yumuşak bir cilt için, ciltteki sivilceler için de kullanılabilir.
Baş ağrısına karşı faydalı olan bu şifalı bitki, boğaz, bademcik iltihaplarına, grip, nezle gibi hastalıklara karşı limon çayı veya nane-limon çayı şeklinde kullanılarak da faydasını gösterir. Kas ağrıları, romatizmal ağrılara karşı da kullanılabilir. Ayrıca nane ile hazırlanan çayı şeklinde tüketildiğinde gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlıklarına, boğaz ağrılarına ve halsizliğe karşı faydalı olduğu gibi, limonata olarak tüketildiğinde ise stres, yorgunluk ve susuzluğa karşı iyi gelir. Cilt kanserine karşı da koruma oluşturması da limon faydaları arasındadır. Cilt için tonik olarak da kullanılabilir.
İştah açıcı ve sindirim sistemini rahatlatıcı faydaları da bulunması da limon faydaları arasındadır. Ayrıca mikrop oluşumunu engeller. Dişlerin temizliği, diş etlerinin güçlenmesi, dişlerde leke oluşumunun engellenmesi için de kullanılabilir. Kolesterol dengeleyici etkisi ve kalbe yararı da bu şifalı bitkinin faydaları arasındadır.
Ateş düşürücü olarak 1 su bardağı suda, 1 tatlı kaşığı nane ile rendelenmiş yarım limon kaynatıldıktan sonra süzülür ve bal ile tatlandırılarak içilir.

Kabızlık yaşayanlar dikkat bu bitkiler şifa kaynağı

kabızlıkKabızlığa iyi gelen yiyecekler ve bitkiler
Kabızlık ile ilgili sorununuzun üstesinden nasıl geleceğinizi ve hangi besinleri nasıl tüketeceğinizi bilmek istiyorsanız yazımızı mutlaka okumalısınız. Kabızlık daha çok sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam şekli ve öğünleri atlamakla alakalı bir sorundur. Sorunun üstesinden gelmek için hemen ilaçlara başvurmayın. Çünkü erik, elma, ıspanak, pırasa, lahana, incir, kayısı, üzüm, zeytinyağı ve sinameki gibi besin maddeleri kabızlık problemini ortadan kaldırmada oldukça etkilidir. İşte, kabızlığa iyi gelen yiyecekler ve n şekilde tüketileceği;
Kayısı: Yemeklerden sonra yaş kayısı tükettiğinizde sindirime yardımcı olursunuz. Çok fazla yendiğinde ishal yapabilir, ancak bu açıdan da kabızlığı önlemede ve gidermede önemli bir yeri var. Kayısıyı nasıl tüketmemiz gerekiyor diyorsanız; Güneşte kurtulmuş aşı kayısıları süt ile birlikte kaynatıp içerseniz oldukça iyi sonuç alabilirsiniz. Diğer bir tüketme şekli de, 5 tane kuru kayısıyı sıcak suyun içinde 1-2 saat kadar bekletip, gece yatmadan evvel bunları yerseniz ve de bunu 3 hafta kadar uygulamaya devam ederseniz bağırsaklarınızı düzene sokarsınız.
İncir: Bağırsaklardaki toksik maddelerin atılmasında ve kabızlığın giderilmesinde etkili olan incir, başka meyve ve sebzelere nazaran en yüksek lif içeriği olan meyvedir. Kabızlığa karşı taze incir tüketebileceğiniz gibi, kuru incir de tüketebilirsiniz. Kuru incirleri akşamdan suya koyarak sabaha kadar bekletin, aç karnına yiyerek bağırsak faaliyetlerinizi çoğaltabilirsiniz. İlaveten 5 tane kuru inciri bir bardak suda bir gece boyu bekletin. Sabah aç karnına bu inciri yiyip üzerine de beklettiğiniz suyu içerseniz kabızlığa karşı etkili olduğunu görebilirsiniz. Haftada birkaç defa uygulamanız gereken bu yöntem şeker hastaları için kesinlikle uygun değil. 

Dereotu ile metabolizmanı hızlandır

ebru-sallidan-dereotu-maskesiDereotu, kilo kaybını hızlandıran ve bu dönemde kullanılması sıklıkla önerilen bir bitkidir.
Dereotu,maydanozgiller ailesinden ve koyu yeşil ipliksi yaprakları olan kokulu bir bitkidir. Nemli toprakları sever ve çoğunlukla sonbaharda toplanır. Tat ve aroma vermesi için salata veyemeklerde kullanılır.Özellikle Türk mutfağında önemli bir yeri olan tarhana çorbası ve cacık bu yemeklerin başında gelir.
Dereotu ayrıca sağlığa da oldukça yararlı bir bitkidir;sindirimi kolaylaştırır, ağız kokusunu giderir, uykuyu düzenler,sinir zafiyetini giderir. Aynı zamanda çocuklarda oluşan kolik ağrılarına iyi gelir ve anne sütünü çoğaltır. Ancak hamilelik döneminde kullanılmaması gerekir,aybaşı kanamalarını artırdığı gibi gebelerde düşüğe neden olabilir.
Tüm bu faydaların yanında dereotunun önemli bir diğer özelliği de kilo verme süreci ve tiroid hormonları üzerindeki olumlu etkisidir.Dereotu tiroidnodüllerinin ufalmasını sağlar, ayrıca tiroid üzerindeki dengeleyici etkisi ilehipotiroid(tiroidin yavaş çalışması) veya hipertiroid (tiroidin hızlı çalışması) üzerinde olumlu etki gösterir.Kilo durumu tiroid ile bağlantılı olabildiğinden, tüm bunlara bağlı olarak dereotu kilo kontrolünde de oldukça etkilidir. Aynı zamanda ödem sökücü özelliğiyle vücuttaki fazla suyun atılmasını da sağlar.Antiseptik özelliği ile ishalintedavisine yardımcı olur, kalsiyum yönünden oldukça zengindir ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

Hünkarçiçeği ile doğal tedavi

Hüdaverdi otu ve tohumu natürel ilaç yapımında, tohumu ise sadece tentür yapımında kullanılır.
Giriş: Hünkâr çiçeğinin bilinen 30 alt türü mevcuttur fakat genellikle bu Acı Hünkar çiçeği bitkisel tedavide kullanılır. Yabani olarak yetişen Hünkâr çiçeği mevcut ihtiyacı karşılamadığından natürel ilaç üreten firmalar tarafından özel olarak yetiştirilmektedir.
Botanik: Hünkârbeğendi çiçeği Orta, Güney ve Batı Avrupa, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar ve Kırım’da yabani olarak yetişmektedir. Asıl vatanının Iberya (İspanya) yarımadası olduğu ve oradan diğer ülkelere yayıldığıdır. Türkçe Hünkâr çiçeği ve ya Hünkârbeğendi çiçeği, Alman¬ya’da ise Schlifenblume yani İlmik çiçeği diye anılır. Yaprakları kravat şeklinde, kenarları 4–6 dişli, koyu yeşil renkli, alt yaprakları oval ve uzun bir sap üzerinde üst yapraklarının dibinden yan dallar çıkar. Çiçekleri oldukça sık ve topluca bir arada, şemsiye görünümünde tomurcukları pembe, taç yaprakları beyazdır. Taç yaprakları dışa doğru olanları mala şeklinde ve içe doğru olanlara göre üç kat daha büyüktür. Taç yapraklarının dışa doğru olanlarının büyük, içe doğru olanlarının küçük olması, ayak bağını andırdığından Almanca Schlifenblume; İlmik çiçeği diye anılır. Tohumları hafif basık, 3-4mm uzunluğunda, 2-3mm eninde ve 1mm kalınlığında yumurta şeklinde ve esmer renklidir.
Yetiştirilmesi: Kireçli, taşlı ve kayalık topraklarda daha gür yetişir ve Türkiye’nin hemen her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir.
Hasat zamanı: Hünkâr çiçeği Mayıs’tan Eylül’e kadar topraktan 4-5cm yukarıdan kesilerek tamamı (kökleri hariç) güneşli, havalı bir yerde kurutulduktan sonra kaldırılır veya işlenir. Tentür yapmak için sadece olgunlaşmış ve kurutulmuş tohumları kullanılır. Malesef şifalı bitkiler top-lama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mah¬zurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi dü¬şer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satıl¬ması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.

Sarı çam hakkında bilinmeyenler

Çam, Kiefer, Pinus sylvestris
Sarı çam
Familyası: İğneyapraklıgiller, Kieferngewâchse, Pinaceae
Drugları: Çam eter yağı; Pini aetheroleum
“ terpentin yağı; Terebinthin aetheroleum rectificatum
“ balsamı; Colophonium (Resine colophonium)
“ tomurcuğu; Pini turiones
“ katranı; Pinaceae pix
“ tentürü; Pinus sylvestris
Günümüzde daha çok Çamın taze iğne yaprak ve taze sürgünlerinin su buharı ile damıtılmasından elde edilen eter yağı; Pini aetheroleum kullanılır ve nadiren de zamkının reftifikasonu ile elde edilen Terebinthin yağı, geri kalan reçinenin temizlenmesi ile balsam ve çamın tamamının destilasyonu ile katran elde edilir.
Giriş: İğneyapraklılar oldukça büyük bir bitki ailesi olup bunları 6 ana grupta toplayabiliriz;
1) Çamgiller
2) Ladingiller
3) Köknargiller
4) Melez çamgiller
5) Selvigiller
6) Sedirgiller
Bunlardan Ladingiller, Köknargiller ve Melez çam ailesini Ladinlerde bir¬likte diğerlerini ise ayrı ayrı inceleyeceğiz. Çamgillerin bilinen 100’e yakın türü mevcuttur ve bunlardan en önemlileri; Sarıçam=P.sylvesteris, Bodur çam=P.muga, Kara çam=P.nigra, Fıstık çam=P.pinea, Halep çamı=P.halepensis ve Yıldız çamı=P.pinaster, Bataklık çamı=P.palastris hemen hemen aynı maksatla kullanılırlar ve özellikleri birbirine benzer. Bu nedenle Sarı çamı inceleyeceğiz ve diğerlerine kısaca bir göz ataca¬ğız. Sarı çam Avrupa’nın orta ve kuzeyi ve Asya’nın kuzeyinde yayılmış¬tır. Türkiye’de ise Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak sıkça görülür.

Zakkum bitkisi ve Zakkum yağı

Zakkum, Oleander, Nerium oleander
Ağu ağacı
Ağu çiçeği
Zıkkım ağacı
Zokkum ağacı
Familyası: Zakkumgillerden, Hundgiftgewaechse, Apocynaceae
Drugları: Zakkum yaprağı; Oleandri folium
Zakkum yaprakları tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır, fakat çayı içilmez, zira çok zehirlidir.
Giriş: Zakkumun yaprakları zeytin yaprağına benzediğinden zeytin ağacı anlamına gelen ve çalı anlamına gelen dendron kelimelerinden türemiş ve kısaca oleander ismini almıştır. Zakkumun bilinen bir bu türü vardır ve bundan da çeşitli kültür türleri üretilmiştir. Eskiden Akdeniz ülkelerinde çok az miktarda da olsa idrar söktürücü olarak kullanılmıştır. Eşek, at ve katır gibi hayvanlar için çok zehirli olduğundan eşek öldüren diye de anılır.
Botanik: Zakkum 2-6metre boyunda genellikle çalı, nadiren de ağaç şek-linde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olan bitki günümüzde Avrupa, kuzey ve güney Amerika ve Asya’ nın birçok yöresinde kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Yaprakları üçlü çember etrafında her biri 10-15cm uzunluğunda 1-3cm eninde, üst kısmı parlak, alt kısmı donuk yeşil renkli, mızrak şeklinde ve ucu sivricedir. Çiçekleri yarıya kadar koni şeklinde, yarıdan itibaren beş parçalı, her parça hafif üçgenimsi, kırmızı, pembe veya beyaz renklidir. Meyveleri fasulye kapçığı gibi 10-15cm uzunluğunda ve içi küçük tohumlarla doludur.

Şifa kaynağı Kedi pençesi otu

KEDİ PENÇESİ + Unkaria tomentosa
(Organizmadaki hücreleri temizler, vücuda sağlık katar) Vücut atıklardan, toksinlerden, tuz kütlelerinden derinlemesine temizler, bağışıklık sistemini onarır, ur oluşunun engeller. Radyasyon ve kemoterapinin yan etkileri en aza indirir, kan
•sağlığını pekiştirir, iltihap oluşumunu engeller, sindirim kanalını ve karaciğeri temizler. Alerjik deri hastalıkları, bronşiyal astım hastalığı, artroz, erkek ve kadın cinsel organlarının iltihapların tedavisinde etkilidir.

Altınbaşak bitkisinin faydaları

Altın başak tüylü sapları,yıldıza benzeyen sarı çiçekleri olan,yaklaşık 80 cm kadar uzayan şifalı bir bitkidir.
Çiçekler temmuzdan ekime kadar toplanır ve bağırsak bozuklukları ve kanamalarda kullanılır.
Böbrek rahatsızlıklarında mükemmel bir ilaç olark övülür.
Altınbaşağın yaprak ve çiçekleri serinletici etkiye sahiptir.Bitki diüretik olduğundan bütün böbrek ve mesane şikayetlerinde önerilir.
İsveçli herbalist Abbe Kuenzfe,kitabında 45 yaşında böbreklerinden ciddi biçimde rahatsız bir adamdan bahseder:
Sonunda bir böbreği alınmış

Öksürük Otunun faydaları

Öksürük OtuÖksürük otuna Romalılar filius ante patrem derlerdi yani babadan önce gelen oğul.Çünki çiçekleri yapraklarından önce çıkar.Bahar aylarında kış örtüsünün altından sarı çiçekleriyle ilk önce çıkan bitkidir.
En iyi killi topraklarda yetişir.Böcekler ve arılar ilk nektarlarını almak için ona gelirler.
Göğüs hastalıkları üzerindeki etkisi ve iltihap kurutucu özelliği nedeniyle bronşit,gırtlak iltihabı(larenjit),farenjit,bronşial astım,akciğer zarı iltihabı(zatülcenb) ve akciğer tüberküloz başlangıcında başarıyla kullanılır.
Öksürük ve ses kısıklığı için bitkinin çayı balla karıştırılarak mümkün olduğunca sıcak olarak gün boyu içilir.
Mayıs sonları C vitamininden çok zengin olduğundan çorba ve salatalarda kullanılır.
Yapraklar çiçeklerden daha fazla tıbbi değere sahiptir,çay yapımı için yaprak ve çiçekler beraber toplanır.
Taze yapraklar ezilip lapa haline getirilip göğüs üzerine uygulanırsa zatürre,yılancık(erizipel)ve bursit hastalıklarına iyi gelir.

Şifalı Yoğurt Otu

Yoğurt otunun yaprakları halka dizilişlidir ve çiçekleri yeşilimsi beyazdır.
Sapları tırmanmayı kolaylaştırmak için kanca şeklinde tüylerle kaplıdır.
Bu bitki bal gibi bir koku salgılar ve en iyi haziranda toplanır.
Tekrar belirtmek isterim taze bitki daha fazla şifalı özelliğe sahiptir.
Kışın bile karın olmadığı toprak alanlarında yoğut otu bulunabilir.
Yoğurt otunun 3 türü vardır her üç türü de benzer tıbbi özellikler gösterir ve aynı şekilde kullanılır.
Yoğurt otu çayı karaciğeri,böbrekleri,pankreası temizler ve antioksidandır,zehirli atıkları atar.
Lenf sistemi rahatsızlığından muzdarip olanlar bu bitkinin çayını her gün içmelidirler.
Kansızlık ve idrar tutukluğunda faydalıdır.
Haricen kullanıldığında pek çok deri hastalığında,yaralarda,haşlanmalarda, siyah noktalarda faydalıdır.
Yüz yıkamalarında cildi gerginleştirir.
Yoğurt otunun taze sıkılmış suyu hastalıklı bölgeye sürülür ve kuruması beklenir.
Günümüzde yoğurt otu sara,histeri,sinirsel şikayetler idrar tutuluğu,kum ve taş için önerilir.

Şifa kaynağı Bademin Faydaları

Bademin faydaları, farklı aroması ve bağımlılık yapan tadı ile oldukça lezzetli ve şifa kaynağı bir bitkidir. Botanik yapısı açısından şeftali, erik kiraz ve kayısı gibi bitkiler ile aynı ailede yer alan badem, Akdeniz ikliminde yetişir. Ülkemizde badem üretimi genellikle Ege Bölgesinde, Datça Yarımadasında yoğunlaşsa da Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde de badem yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İlkbahar sonlarında yetişmeye başlayan üzeri şeftali gibi tüylü olan çağla meyvesi, yaz sonu – sonbahar başlangıcı arasında sert bir yapıya bürünür. Bu sert meyve kabuğunun içinde bulunan tohum “badem” olarak adlandırılır.
Badem içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi oldukça önemli mineraller sayesinde oldukça yararlı bir bitkidir. Kabızlığı giderici özelliği bulunur. Vücudun geçirdiği hastalıklar sonrasında toparlanmasına yardımcı olur. Yorgunlukların giderilmesinde yardımcıdır. Yara iyileştirici özelliğinin yanı sıra baş ağrısı, böbrek ağrısı, karaciğer ağrılarını hafifletir. Yine üreme yollarında, mesane ve böbrek yollarındaki iltihapları yok edici faydaları olduğu belirtilmektedir. Kolesterolü düşürücü etkisi ile bilinen badem, kan şekerini düzenler. Badem bitkisinin yağıda oldukça şifalıdır. Müsil etkisine sahiptir. Hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsakları yumuşatma etkisine sahip badem yağı, küçük böbrek taşlarının yağlanıp kaymasını sağlayarak düşmeye yardımcı olduğu da belirtilmektedir. Acı badem ise idrar sisteminde gözenek açan yapısı nedeniyle idrar yaptırmaya yardımcı olur 

Aybaşı Kanaması için şifalı bitkiler

Gereken Sifali Bitkiler:
Papatya çiçegi, Kurt pençesi kökü, Kekik, Sedef otu, Pelin otu, Bal
Hazirlanis Sekli:* Kurutulmus papatya çiçegi on dakika süreyle kay­natilir. Elde edilen su dinlendirildikten sonra bir fincan yudum yudum içilir.
* Kurt pençesi kökü kaynar suda kaynatildiktan sonra süzülür, hiçbir yan tesiri olmayan bu çaydan dört bes su bardagi içilir.
* Kekik, salatalara bol ve taze dogranarak yenir.
* Ezilmis taze sedef otu suyu kaynatildiktan sonra süzülür. Bir çay bardagi suya bir yemek kasigi bal ilave edilerek iyice karistirilir. Günde üç defa 1-2 yemek kasigi içilir.
* Bir doktor tavsiyesi sarti ile, kurutulmus pelin otu, suda kaynatilir. Elde edilen su dinlendirildikten sonra çay kasigi ile içilir. Günde en fazla bir su bardagi alinmalidir.

Ağız Kokusu gideren bitkiler

Gereken Sifali Bitkiler:
Biberiye, Menekse, Mine çiçegi, Maydanoz, Ada çayi, Limon, Naneruhu
Hazirlanis Sekli:
* Biberiye çiçekleri, dilimlenmis limonla birlikte on bes dakika süreyle kaynar suda bekletilir. Sikilarak elde edilen sivi, bir kaba bosaltilarak serin bir yerde din­lendirilir. Dinlendirilen sividan, kahvaltidan önce ve yemek sonrasi bir fincan içilir.
* Menekse çiçekleri, maydanozla birlikte on dakika süreyle suda kaynatilir. Süzülerek elde edilen siviya, bir miktar nane ruhu karistirilarak bir gün dinlendirilir.Dinlendirilen sividan, rahatsizlik süresince yemeklerden önce ve sonra gargara yapilir.
* Bir avuç ada çayi çiçegi, 15 dakika süreyle kaynar suda demlenir. Sikilarak elde edilen siviya, bir tutam nane ruhu karistirilarak günboyu dinlendirilir. Dinlendirilen sividan, yari oraninda içme suyuna ilave edilerek agiz, bu karisimla sik sik çalkalanir.

Ayak Kokusu gideren bitkiler

Gereken Sifali Bitkiler:
Kina, Ada çayi, Havuç, Akhus agaci, Sirke
Hazirlanis Sekli:
* Kina ve sirke suda kaynatilir. Elde edilen su ile ayak­lar yikanir.
* Ada çayi rendelenmis havuç ile birlikte suda kay­natilir. Süzülerek elde edilen su ile tedavi müddetince ayaklar bol bol yikanir.
* Akhus agacinin yapraklari kurutulduktan sonra ufa­lanmadan kaynatilir. Süzülerek elde edilen sivi ile yat­madan önce ayaklar bol bol yikanir.

Ramazan’da Ağız Sağlığınızı Korumak İçin…

Ramazan’da Ağız Sağlığınızı Korumak İçin…
* İftardan ve sahurdan sonra dişlerinizi özenle fırçalayın. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir.
* İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra ağız içerisindeki asit oranı artarak bakteri oluşumuna zemin hazırladığı için diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği (gargara) kullanılması da ağız ve diş sağlığını korumada önemli bir kalkan oluşturur.
* Bol su için.
* Sahurda tüketilen besinler, kişilerin ertesi günkü ağız florasını direkt olarak etkilediği için vücuttan fazla miktarda su atılmasına neden olan çay, kahve, kola ve benzeri içecekleri sahurda tüketmeyin. Ertesi gün iftar saatine kadar herhangi bir şey tüketemeyeceğiniz için ağız kuruluğunun çok daha fazla oluşmasına neden olur. Bu da ağız kokusu oluşumunu hızlandırabilir.
* İşlenmiş, yağlı, şekerli, baharatlı besinlerin sindirilmesi güçtür; sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeni ile ağız kokusu meydana gelme riski bu tarz yiyecek tüketimlerinde artış gösterebilir. Bu nedenle sahurda bu tarz yiyeceklerden uzak durun.

Patatesin insanlar için Faydaları

Patates maliyeti düşük olduğu hem de çeşitli alanlarda kullanılabildiği için çok tercih edilen yiyecekler arasındadır. Kızartılarak, fırınlanarak, ocakta pişirilerek tüketilebilmektedir. Ancak çoğu zaman patatesin faydaları göz ardı edilmektedir. Patatesi bol tüketenler genellikle vücutlarına ne kadar faydalı bir besinin girdiğinden habersizdir.
Patates sofraların vazgeçilmez besin ögelerindendir, Niğde ilinde yer alan patates araştırma istasyonu da çoğu yemek ve gıdanın üretiminde, yapımında önemli bir role sahip olan patatesin önemini vurgulamaktadır. Patates bünyesinde barındırdığı fosfor nedeniyle cinsel gücü artırır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir. Vücudu gereksiz maddelerden arındırır. Kabızlığı önler ve hazımsızlık problemini ortadan kaldırır. Kanımızı temizlemeye yardımcı olur. El ve ayaklarımızda oluşan çatlakları önlemeye yardımcı olur. Patatesin yararları saymakla bitmez. Kan şekeri oranını düşürür. Bu nedenle şeker hastaları doğal bir şifalı bitkidır. Böbreklerin hızlı çalışmasını sağlar. Hemoroit ağrılarını dindirmek için önemli bir yardımcıdır. Bağırsaklarımızda oluşan kurtların düşmesine neden olur. Damar sertliklerini giderir ve bu yolla oluşabilecek hastalıklara karşı ciddi bir kurtarıcıdır. 

unutkanlığı önleyen bitkiler

Modern yaşam standartları, yoğun iş temposu, çocuk bakımı, stres gibi çeşitli faktörler insanların zihinsel olarak yorgun olmasına sebep olmakta ve unutkanlığa yol açmaktadır. Genç yaşlarda da var olan ancak çok da fazla göze batmayan unutkanlık problemi ilerleyen yaşlarda kendini daha net bir şekilde göstermektedir ve insanları alzheimer hastalığına kadar sürükleyebilmektedir. Bilinçli insanlar bu durumun önlemini genç yaşlardayken almalı ve kontrolü elden bırakmamalıdır. Unutkanlık probleminin önüne geçmenin en iyi yolu yediğimiz besinlerdir. Gıdalardan aldığımız vitaminler beyin hücrelerimizin canlı kalmasını sağlamaktadır. Bu noktada unutkanlığı önleyen besinler tüketmeye önem vermek gerekmektedir. 

Kene Isırması Belirtileri, Kene Resmi, Resimleri, Kene Çeşitler

Son zamanlarda ülkemizde yaz aylarında sık sık karşılaştığımız kene ısırması ve buna bağlı olarak gelişen kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı ciddi bir tehlike haline gelmiştir.
Sağlık bakanlığı kene ısırması, kene yapışması vakalarının artması sebebiyle Kastamonu, Ardahan, Tokat, Sivas, Giresun, Bingöl, Amasya, Çankırı, Artvin, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Samsun, Bayburt, Bolu, Karabük, Tunceli, Ordu, Çorum, Gümüşhane gibi illerde kene koruma ve eğitim setleri dağıtacağı belirtildi.
Kene ısırması durumunda kene çıkarma işlemini en yakın sağlık kuruluşuna gidip orada doktorlar tarafından çıkarılmasını sağlamalıyız.
Bu keneden korunma setlerinde eldiven, kene kart ve broşür bulunacak. Kene setleri yukarıdaki il ve ilçelere, köylere dağıtması bekleniyor.
Kene ısırması belirtileri nelerdir?
Konusunda uzman olan kişilerin açıklamalarına göre kene ısırmasından birkaç gün en geç 9 gün sonra, virüslü kan veya vücut salgıları
vasıtasıyla 5-6 ile 13 gün arasında hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor.

Tok Tutan ve Zayıflatan Besinler

Kuru erik, kuru kayısı: Bağırsak dostudur. Sizi tok tutar ve tatlı krizlerinizi bastırır,
-Yağsız yoğurt ve yulaf kepeği: Ara öğün için iyi bir ikilidir. Ayrıca bağırsak dostudur ve sizi tok tutar. İçine meyve veya haşlanmış nohut atabilir, yeşilllik doğrayabilirsiniz,
-Maydanoz,roka,nane: Her alış verişte mutlaka sepetinize eklemelisiniz. Her öğünde özellikle de kahvaltıda yerseniz uzun süre tok kalabilirsiniz,
-Ayva,armut,elma: Açlık krizlerine bire birdir,
-Kabuk ve toz tarçın: Evde mutlaka bulunmalı, hem pişmiş meyvelerin üzerine serpmek için, hem de çayını yapmak için kullanabilirsiniz. Sizi tok tutacaktır. Yemeklerden yarım saat önce tarçın çayı içerseniz öğünde daha az yemenizi sağlar,
-Salatalık: Kalorisi düşük ve su yönünden zengin olduğundan istediğiniz zaman istediğiniz miktarda tüketebilirsiniz, 

Zayıflatan bitkisel çay

Yağ Yakıcı Çay İçin Gerekli malzemeler :
4 çay kaşığı Yeşil çay
4 çay kaşığı Mate yaprağı
2 çay kaşığı Isırgan yaprağı
2 çay kaşığı Kekik
Yağ Yakıcı Çayın Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri 1 litre kaynar suyun içine koyun. 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.(Su ocaktan alınmış olmalıdır, kaynaması bitmiş olmalıdır.)
Yağ yakıcı çay günde kaç bardak içilir?
İbrahim Saraçoğlu zayıflama çayı bitkisel bir çay olduğu için günde 3-4 bardak içilmesinde bir sakınca yoktur.
Yağ yakıcı çay hazırlanırken içine mısır püskülü, kiraz sapı ve rezene ilave edilirse çaya ödem sökücü özellik katılmış olur.
Önemli Bilgi: Yağ yakıcı çaya şeker ve bal kesinlikle ilave edilmemelidir.

Fare ve böceklerden kurtulmanın bitkisel yöntemleri

Ekolojik Yaşam Uzmanı Erkan Şamcı’dan karınca, böcek ve fare gibi haşerelerden kurtulmak için doğal, evde hazırlayabileceğiniz tarifler;
KARINCALAR İÇİN:
*Herşeyin ağzı kapalı olmalıdır. Karıncalar en ufak bir kırıntıya dahi gelirler,
*Eğer karınca evinizde, mutfağınızda varsa karıncaların eve geldiği yerler keşfedilmeli ve o bölgeler alçı gibi şeylerle kapatılmalı,
*Limonun suyuyla tezgahlar silinirse karıncalar o kısımlara gelemez. Bu sebeple karıncanın yoğun olduğu bölgelere limon suyu dökebilir, karıncaları buralardan uzak tutabilirsiniz,
*Tebeşir ve kireç tozu böcek ve karıncaların üzerinde gezemeyecekleri alanlardır. Bu sebeple karıncaların yoğun olduğu yerlere tebeşir ve kireç tozu dökebilirsiniz. Özellikle fareler için kireç dökmek oldukça caydırıcıdır,
*Karıncaların yuvalarına bir parça toz şekeri dökmek de karıncaların eve girmesini engelleyebilir. Evlerinin yakınlarında yemek bulmak karıncaları mutlu edeceğinden evinize de girmeyeceklerdir:)
FARELER İÇİN:
* Bir kapta birer ölçü pudra şekeri, mısır nişastası ve alçı karıştırılır. Farelerin görüldüğü yerlere bu karışım konur. Malzemenin yakınlarına bir kap su konur. Böylece fare zehirlenmeden ve etrafı kirletmeden imha olur.