5 Şubat 2012 Pazar

2013 YILI ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ TABLOSU

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ)

Asgari geçim indirim oranları:




2013 YILI ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ TABLOSU

ÇALIŞAN İŞÇİNİN







I – GİRİŞ
2008 yılında uygulanmaya başlanan asgari geçim indirimi uygulaması halen devam etmektedir. Asgari geçim indirimi,asgari ücret baz alınarak hesaplanan işverenlerin ücretlilere (çalışanlara) ödeyeceği sabit tutarlı ödemeleri ifade eder. 2013 yılının gelmesiyle birlikte asgari ücretteki artış asgari geçim indiriminin de artmasına sebep olmaktadır. 2013 yılında asgari geçim indirim uygulaması aşağıda belirtildiği gibi uygulanacaktır.

II – YASAL DÜZENLEME

Gelir Vergisi Kanununun 32.Maddesinde “Ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesimindeki çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının ( 886,50 TL ) mükellefin kendisi için % 50 si, Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10 u, Çocuklarının her biri için ayrı ayrı olmak üzere; İlk iki çocuk için % 7,5, diğer çocuklar için % 5’dir. Gelirin kısmi döneme ait olması halinde ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır.”denilmektedir.

Asgari geçim indirimi bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103. maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın ( % 15 ) çarpılmasıyla bulunan tutarın hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz ifadesi geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder